Ruud Kortlever | Universiteit Leiden

De energieproblematiek onder handen nemen

Bijdrage Sjink:
Ontwerp cover proefschrift /
illustratie Journal of Physical Chemistry Letters
Ontwerp uitnodiging publieke verdedeging (bladwijzer proefschrift)

Jaar: 2015

Ruud Kortlever, deed jarenlang onderzoek naar electrokatalytische omzetting van CO2. Sjink ontwierp de cover van zijn proefschrift. Dezelfde illustratie werd gebruikt als beeld bij Kortlevers perspective article in het wetenschappelijk blad Journal of Physical Chemistry Letters.
desktop.jpg?1532002775

Kortlevers onderzoek

Kort samengevat is dit een onderzoek naar het omzetten van CO2 naar brandstof, met behulp van duurzame energie en een katalysator, om zo de duurzame cirkel weer rond te krijgen. Door inzicht te krijgen in de hele kringloop van dit proces, kon er een visualisatie gemaakt worden.
desktop.jpg?1532003025
Ingewikkeld proces gevisualiseerd
De verbeelding van dit proces zou abstract of schematisch kunnen worden. Sjink koos een andere aanpak. In één beeld zijn de mogelijke ‘ingrediënten’ van het proces te zien. Weliswaar absurdistisch weergegeven: de hele kringloop samengevat in één absurd ecosysteem op wielen.

Ecosysteem op wielen

Natuurlijk bestaat deze absurde auto niet echt. De illustratie verbeeldt een katalysator die CO2 uit planten haalt en uit de CO2 neutrale uitstoot van de auto. Die wordt door middel van een katalysator en zonne- en windenergie omgezet naar nieuwe CO2-neutrale brandstof voor de auto. 

Een illustratie die vraagtekens oproept, of juist een glimlach bij degenen die het proefschrift gelezen hebben.
full_width.jpg?1532003242

Ik vind het sterk dat de clichés vermeden zijn. Ik wil Sjink bedanken voor het maken van de cover en uitnodiging van het proefschrift. Ik vind hem erg mooi geworden.

Ruud Kortlever

Andere projecten